Kíváncsi voltam, hogy aki hitelesen és pártatlanul tájékozódni akar magyar és a világ dolgait érintő közéleti kérdésekben, annak milyen lehetőségei vannak erre a magyar sajtóban. Ennek érdekében áttekintettem a nyomtatott és online elérhető magyar nyelvű sajtótermékeket, amelynek eredményét alább közlöm.

A nyomtatott sajtó tekintetében az eredmény kettős. Országos napilapok közül a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, és a Népszava létezik, irányultságát tekintve jobbról balra ebben a sorrendben. Tartalom, a propaganda mennyisége, és újságírói minőség tekintetében is vannak különbségek a három napilap között, de az általam megkívánt tartalmi és minőségi színvonalat egyik sem éri el. A vidéki napilapok tekintetében a helyzet még rosszabb: ezek lényegében propagandista hirdetőújságok, azok közül is inkább D kategória mind.

A hetilapok közül azonban több is van, ami megüti a mércét: az Élet és Irodalom, a HVG, a Magyar Hang, és a Mozgó világ című folyóiratok hétről-hétre tartalmaznak színvonalas cikkeket, elemzéseket, tanulmányokat és kritikákat.

Az online sajtópalettán számtalan hírportál található. Ezek közül a szélesebb nagyközönség által is ismert oldalak (Origó, Index, 24.hu, Napi, Portfolió) bár tartalmaznak olykor említésre méltó cikkeket, többségében azonban kattintás-vadász írásokat jelentetnek meg, nem mellőzve a bulvár témákat sem. Három olyan portált találtam, amely megüti viszont a kívánt színvonalat: ezek az EuroNews, a Mérce, és a VálaszOnline. Előbbi az európai hírportál magyar kiadása. Utóbbi kettő közösségi finanszírozásból, nagybefektetők és komolyabb hirdetők nélkül, elhivatott és szakmájukat hivatásnak tekintő újságírókkal működik.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük